Post Thumbnail

2016-09-20

Fem sätt att attrahera rätt kandidater

Okej! Nu har du skrivit en grym jobbannons – men för att du ska få ansökningar måste den synas på rätt ställen. I den här guiden kommer vi gå igenom några populära och enkla sätt att nå ut med din annons för att attrahera rätt kandidater:

 1. Platsbanken
 2. Jobbsajter
 3. Dela på Facebook
 4. Sponsrade inlägg på Facebook
 5. Google Adwords

1. Platsbanken

Det vanligaste är att man använder en jobbsajt för att sprida sin annons. Det finns många jobbsajter på nätet. En del är gratis medan andra kan kosta tusentals kronor. Värdet du får beror mycket på vad du letar efter för kandidater. Om du rekryterar inom områden där det är kandidatbrist, så kan det vara värt att investera en slant på annonsering, men för de flesta jobb räcker det oftast att annonsera gratis på Platsbanken.

Platsbanken drivs av Arbetsförmedlingen och är en av de vanligaste jobbsajterna. Den är gratis och når hundratusentals jobbsökare. Dessutom visas annonser från Platsbanken automatiskt på många andra jobbsajter vilket ger din jobbannons större spridning utan att det kostar något extra.

När du använder Happyr

Använder du Happyr publiceras ditt jobb automatiskt på Platsbanken. Du slipper att registrera ditt företag hos Arbetsförmedlingen och är igång direkt, helt utan onödig administration.

2. Jobbsajter

Det finns en massa olika betalssajter att välja mellan. Några av dem är CareerBuilder, Metro Jobb, Blocket Jobb, Monster, Jobbsafari och Indeed. Priserna varierar ganska mycket och varje sajt har sina styrkor och svagheter. Är du van att jobba med en jobbsajt sedan tidigare så kan det vara skönt att fortsätta med det, men vi brukar rekommendera att först testa med Platsbanken och sedan komplettera med mer annonsering om du inte får in de jobbsökare du letar efter.

När du använder Happyr

Använder du Happyr och vill annonsera på CareerBuilder, Metro Jobb eller Blocket Jobb så kan vi publicera dem till självkostnadspris. Kontakta oss så hjälper vi dig!

3. Dela på Facebook

Det har blivit populärt att lägga upp jobbannonser på Facebook, oftast görs det som ett inlägg på företagets Facebook-sida, eller att en eller flera medarbetare lägger upp den på sina privata konton. Utmaningen är att få inlägget att synas för så många som möjligt, och inte bara för ens närmaste.

Ett gratis sätt att sprida annonsen är att gå med i en Facebook-grupp som skapats för att enkelt komma i kontakt med jobbsökare. Det är gratis, men tänk på att hitta grupper som är relevanta för ditt jobb. T.ex. är många av grupperna uppdelade på ort eller region och andra grupper fokuserar på vissa typer av jobb. Tänk på att du bör dela annonsen i flera grupper för att öka chanserna att nå rätt jobbsökare.

Gör så här för att hitta grupper:

 • Använd Facebooks sökfunktion och sök efter jobbgrupper. Sök t.ex. på ”Lediga jobb” för att få en lista du kan utgå ifrån.
 • Leta efter grupper som riktar sig till din ort och om det är relevant, även till din bransch.
 • Gå in på gruppens sida och begär att gå med i den. Det ska vara gratis och medlemskap brukar godkännas inom några minuter i de grupper som är mer aktiva.
 • Dela din annons i gruppen!

Nedan är några exempel på grupper som du kan gå med i, eller bara få lite tips om vad du kan leta efter:

Har du tips på fler grupper som vi kan lägga till i listan? Tipsa oss här!

När du använder Happyr

Om du skapar in annons med Happyr får du en direktlänk till din publicerade annons som du enkelt delar på sociala medier, t.ex. genom att dela den i någon av Facebook-grupperna i listan ovan. Du kan även maila den till ditt nätverk, lägga upp på din hemsida eller skriva ut på en flyer om du har många kunder som kommer till ditt företag.

Annonslänken är förberedd för Facebook så att din logotyp och jobbtext automatiskt visas i inlägget. Det är bara att kopiera och klistra in så är allt klart!

4. Sponsrat inlägg på Facebook

För att få ännu större spridning kan man skapa sponsrade inlägg. Det betyder att du skapar ett inlägg och sedan väljer att marknadsföra det via Facebook. Du kan då välja vilken målgrupp som inlägget ska synas för, baserat på geografisk plats, intressen, ålder osv. Annonseringen kostar såklart, men du bestämmer själv hur mycket pengar du vill lägga på den.

5. Google Adwords

Det är många som söker efter lediga jobb på Google. Här har du möjligheten att visa upp din annons för personer som söker efter din typ av jobb i din närhet. Det är inte lika enkelt att använda som Facebook, men det finns många guider som hjälper dig att komma igång.

Tips

Du kan läsa lite mer om annonsering på Google och Facebook på denna länk: http://blogg.hrsverige.nu/2013/10/08/jobbannonsera-pa-facebook/

Använder du Happyr så hjälper vi dig också gärna att komma igång. Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på Facebook eller Google så hjälper vi dig.


Checklista

 • Använd alla gratis annonskanaler du kan. Platsbanken har ett skamfilat rykte, men den är våra kunders bästa annonseringskanal.
 • Dela din annons på Facebook och maila till ditt nätverk. Det tar bara några minuter.
 • Har du en annonsbudget? Prova att annonsera på Facebook och Google. Rätt gjort kan du nå tusentals jobbsökare för en spottstyver.