Post Thumbnail

2019-04-18

Så lyckas du med riktad rekryteringsannonsering i sociala medier

När det är dags att attrahera kandidater är det viktigt att få stor, men framför allt rätt, spridning av annonsen så att många relevanta kandidater som möjligt ser att just din organisation rekryterar just nu. På marknadsavdelningar brukar man prata om Rätt budskap framför Rätt person på Rätt tidpunkt. Det är en bra tumregel att tänka på.

Vi börjar med att skapa kampanjen, annonsen eller inlägget i sociala medier

Kärt barn har många namn. Vissa pratar om kampanjer, vissa om annonser och andra om inlägg. Det vi fokuserar på i den här guiden är den vanligaste typen av text+bild/video-uppdateringar som organisationer gör på sina sidor på Facebook, LinkedIn och liknande.

Håll det kort och var tydlig

I sociala medier gäller det att vara både kortfattad, tydlig och kärnfull. Användare på Facebook, Instagram och LinkedIn är vana att konsumera mycket innehåll på kort tid och snabbt scrolla igenom sina nyhetsflöden. Då gäller det att nå ut.

Var tydlig, kärnfull och relevant

Ett bra sätt att väcka intresse hos din tilltänkta målgrupp i sociala medier kan vara att ställa en eller ett par frågor:

Exempel:
”Gillar du sport- och tävlingsatmosfär? Brinner du även för sälj och service?”

Berätta tidigt vem avsändaren av budskapet är:

Vi på Happyr söker just nu en innesäljare till en spännande och rolig tjänst i Stockholm: (länka till platsannonsen på er karriärsida eller kanske på en jobbsajt)

”Call to action”

Ett ”call to action” är precis vad det låter som: En uppmuntran till att ta action. Berätta för läsaren vad du vill att hen ska göra, exempelvis så här:

Exempel:
”Är det dig vi söker? Läs annonsen och ansök idag!”

Inkludera bild eller video

En bra bild, gärna på en eller ett par medarbetare eller något som är relaterat till rekrytering, hjälper annonsen att synas i sociala medier. Människor gillar att konsumera bilder, men man gillar att konsumera korta videoklipp ännu mer.

Inkludera ett antal relevanta hashtags

Hashtags hjälper din annons att synas i fler relevanta sammanhang i sociala medier. Genom att lägga till hashtags ökar du chansen att någon som inte följer din organisations profilsida men kanske följer hashtaggen #jobb ser din annons.

Exempel:
#nyttjobb #jobb #jobbtips #sokajobb

 

Spridning mot rätt målgrupp – sponsring av kampanjen

När du skrivit en bra annons är det dags att publicera. Du kan självklart lägga upp ett inlägg på er organisations sida och hoppas att ni får ett bra gensvar, men generellt så är det rekommenderat att även säkerställa en större (och även mer relevant) spridning av annonsen genom att lägga en slant på att sponsra mot en utvald målgrupp.

Facebook, LinkedIn och Instagram har alla tydligt markerade knappar där det står ”Boost” eller ”Sponsra inlägget” eller liknande. För att se denna knapp (och för att kunna publicera ditt inlägg överhuvudtaget) så måste du vara administratör på sidan.

När du klickat på knappen så får du ett antal alternativ där du kan rikta din kampanj både geografiskt, baserat på intresse, tidigare arbetslivserfarenhet m.m. Ju mer exakt målgrupp du kan identifiera, desto bättre resultat kommer kampanjen att få. Men, målgruppen får heller inte bli för smal, då kommer den inte att kunna sponsras.

Till exempel:
Om du, som i exemplet ovan, söker en säljare i Stockholm – försök att identifiera en målgrupp som passar in på kandidatprofilen i den faktiska platsannonsen och vad du har skrivit i annonsen som ska sponsras. Ställ sedan in ett lämpligt pendlingsavstånd till kontoret i Stockholm.

”Gillar du sport- och tävlingsatmosfär? Brinner du även för sälj och service?”

Tips till dig som använder Happyr för att rekrytera:

Glöm inte att du kan publicera dina platsannonser i både sociala medier som Facebook och LinkedIn och på jobbsajter som Blocket Jobb, CareerBuilder och Monster direkt genom ditt Happyr-konto. Enkelt och smidigt!