Post Thumbnail

2019-04-17

Så skriver du en effektiv, målgruppsanpassad platsannons

Platsannonsering är ofta det mest effektiva sättet att snabbt nå ut till relevanta kandidater när det är dags att rekrytera. Men hur skriver man en riktigt bra platsannons egentligen? Hur ”sticker man ut” och når ut i bruset när det är så många arbetsgivare som vill attrahera samma kompetens?

Vår utförliga guide hjälper dig att skriva en effektiv, målgruppsanpassad platsannons i 9 enkla steg:

1. Börja med Why

Arbetsgivarens syfte, ”purpose” eller ”Why” är viktigt för dagens kandidater och den nya generationen som kommer ut på arbetsmarknaden. Man vill arbeta för organisationer som har ett tydligt definierat syfte och som gärna är kopplat till ett större syfte, något som är bra för samhället och världen. Fundera på vad er organisations Why är och hur du bäst uttrycker det i platsannonsen.

Till exempel:
Är det så att er tjänst bidrar till jämställdhet, mer effektiva och miljövänliga transporter transport eller att människor mår bättre? Berätta om det i platsannonsen!

2. Sökordsoptimera din platsannons

De flesta av dagens sökmotorer, inklusive Google, är baserade på så kallad sökordsrelevans. Det innebär förenklat att de sökord som användaren skriver i sökfältet matchas upp mot motsvarande sökord, och synonymer av dessa sökord, i t.ex. platsannonsen. Därför är det viktigt att arbeta aktivt med sökordsoptimering av platsannonsen genom att upprepa viktiga sökord flera gånger i jobbtiteln och annonstexten.

Tips:
Ett hett tips för att se hur många gånger ett sökord bör upprepas för att ha en chans till en förstasidesplacering på en jobbsajt är att helt enkelt gå in på en jobbsajt och göra den sökning som du vill att din annons ska synas högt i och sedan räkna hur många gånger sökorden återfinns i den annons som listas på första plats.

4. Målgruppsanpassa annonsen

Fundera på det här när du målgruppsanpassar din annons:

  • Vilken målgrupp vill du nå ut till med din platsannons?
  • Vad är intressant för människor just den här målgruppen. Vad har ni t.ex. att erbjuda hungriga telefonsäljare och vad har ni att erbjuda seniora ingenjörer? Med största sannolikhet skiljer sig dessa profiler sig åt kraftigt.
  • Vilka utvecklings har ni att erbjuda en helt nyexaminerad person och vad kan ni erbjuda en person med 20 års erfarenhet?
  • Vad skulle få en kvalificerad, yrkesverksam kandidat i målgruppen att ta steget och byta jobb?

5. Skriv en tydlig och attraktiv jobbtitel

Jobbtiteln är viktig av många anledningar. Den är ofta det första människor som söker jobb ser och en tydlig och attraktiv jobbtitel kan ofta vara skillnaden mellan få och många läsningar av en platsannons.

Dessutom så är jobbtiteln viktig från ett SEO (eller sökordsoptimerings) perspektiv. Undvik därför intetsägande jobbtitlar som “Vi söker glada medarbetare till Karlstad” eller ”Är du vår nästa stjärna?”.

Tänk även på att det är betydligt mer vanligt att jobbsökare söker på svenska sökord än engelska, därför är en svensk jobbtitel att föredra än en engelsk motsvarighet.

Till exempel:
Jobbtiteln ”säljare” ett betydligt mer välanvänt sökord än jobbtiteln ”account manager”.

6. Sälj in arbetsuppgifterna 

Arbetsbeskrivningen i annonsen är så klart oerhört viktig, det är ju trots allt en platsannons det handlar om. Här gäller det att lyfta fram och sälja in arbetsuppgifterna. Berätta för läsaren om varför detta är en spännande och utvecklande tjänst. Se även till så att din potentiella kandidat är så påläst som möjligt och sätt tydliga  och realistiska förväntningar om vad tjänsten innebär.

Skriv gärna arbetsbeskrivningen (och kandidatprofilen) både som brödtext och i punktform. Det ger dig möjlighet att vara extra tydlig och anpassa dina texter för olika typer av läsare.

Dessutom så kan du, på ett naturligt sätt, duplicera viktiga sökord i både brödtexten och punktlistan och därmed sökordsoptimera din annons för ökad sökbarhet och synlighet.

7. Berätta om erbjudandet till kandidaten

Att ha med ett attraktivt erbjudande till kandidaten är oerhört viktigt. Med ett arbetsmarknadsläge där det sedan flera år tillbaka råder kompetensbrist i många branscher och det ofta är kandidaten som väljer arbetsgivare (och inte tvärt om), är det viktigt att vara konkurrenskraftig.

Fundera på vad ni har att erbjuda era medarbetare, både stort och smått, och inkludera så mycket matnyttigt som möjligt i annonsen. Tänk på att det inte bara är pengar och bonusar som spelar roll – möjlighet till flexibel arbetstid, möjlighet att jobba hemifrån för att få ihop ”livspusslet” kan vara minst lika viktigt.

Tänk även på att berätta om utvecklingsmöjligheter i organisationen, era härliga medarbetare och er öppna och inkluderande organisationskultur.

8. Berätta för läsaren vem det är ni söker

I kandidatprofilen bör du lyfta fram både mjuka och hårda värde, både personliga egenskaper och t.ex. utbildningsbakgrund eller tidigare arbetslivserfarenhet som krävs för att lyckas i rollen.

Tänk dock på att göra tydlig skillnad på vad som är skallkrav och vad som är meriterande. En väl avvägd kandidatprofil som inte känns ouppnåelig för kandidaten gör att fler kvalificerade kandidater troligtvis väljer att söka till tjänsten.

9. Uppmuntra till ansökan

Sist men absolut inte minst: Uppmuntra läsaren till att ansöka. Berätta gärna kort om rekryteringsprocessen och hur ni arbetar fördomsfritt, värdegrundsbaserat eller liknande.

Tips till dig som använder Happyr för att rekrytera:

Glöm inte att du kan publicera dina platsannonser i både sociala medier som Facebook och LinkedIn och på jobbsajter som Blocket Jobb, CareerBuilder och Monster direkt genom ditt Happyr-konto. Enkelt och smidigt!

Vill du läsa mer om Happyr? Klicka här.

Lycka till!