Post Thumbnail

2016-11-18

Som man letar finner man

73% av Sveriges företag kämpar med att hitta medarbetare med rätt attityd och personliga egenskaper. Det är en av slutsatserna i rapporten “Det är attityden, dumbom” som Företagarna publicerade igår.

Det är inte särskilt förvånande med tanke på hur många företag gör när de rekryterar.

Det kan inte sägas tillräckligt många gånger: att rekrytera baserat på CV och intervju är inte tillräckligt. Delvis beror problemet på att 80% av alla CV innehåller osanningar. Delvis beror det också på att det faktiskt är en konst att intervjua för att få fram det man letar efter. Men en stor anledning är övertron på magkänslan.

Utmaningen: Magkänslan

Vi gör många val i livet baserat på magkänslan, både stora som små. De flesta av oss litar på magkänslan när vi väljer vänner, livspartners, amerikanska presidenter osv. Ibland går det si, och ibland går det så, det är som det är.

Men förvånansvärt många använder magkänslan när de rekryterar även fast det är en bevisat dålig metod. Jag ska inte gå in på detaljerna kring det eller hur “confirmation bias” leder oss att bekräfta vad vi tror att vi vet. Men konsekvensen blir att den som rekryterar letar efter information i CV och intervju som bekräftar ens egna åsikter, föreställningar eller för den delen – fördomar. Att rekrytera med magkänslan är ett lotteri och risken är stor att man drar en nitlott.

The joker

Det här är något som en utbildad personalvetare eller erfaren HR-medarbetare känner väl till och många undviker att använda magkänslan (även fast jag själv sett oroväckande många undantag). Men vad Företagarnas rapport visar är att många mindre företag inte känner till vilket handikapp de har jämfört med de företag som har kunskapen och resurserna att rekrytera professionellt.

Problemet: Dåliga rekryteringsmetoder

Dessa arbetsgivare försöker såklart hitta medarbetare med rätt personliga egenskaper. Men även här blir magkänslan ett problem, för vilka rekryteringsmetoder kan på ytan verka vara bra? Jo – de metoder som gör det enklare och snabbare att ta beslut med magkänslan! Förra veckan skrev jag om problemen med auditions och spex i rekryteringsprocessen och nämnde då även videointervjuer, som liksom auditions förstärker de negativa konsekvenserna av att välja med magkänslan.

Det små och medelstora företag behöver är inte verktyg som förstärker dåliga rekryteringsmetoder – det är tillgång till moderna, professionella och forskningsbaserade lösningar – men paketerade på sätt som funkar för en stressad småföretagare som har hundra andra saker att ha koll på.

Som grundare av Happyr är jag knappast opartisk – men anledningen till att vi utgått från forskning och byggt vår rekryteringstjänst med marknadens bästa psykometriska testverktyg istället för att skapa en gimmick är för att vi sätter våra kunders framgång först. Vi tycker att de små och medelstora företagen – som skapar 4 av 5 jobb och står för tillväxten på arbetsmarknaden – förtjänar mer än videosnuttar, selfies och improviserade dansnummer när de rekryterar sin personal.

Som man bäddar får man ligga, och som man letar finner man. Günther Mårder på Företagarna säger att Sverige går miste om mer än 70 000 jobb om året. Något säger mig att magkänsla och dåliga rekryteringsmetoder är en stor orsak till det.