Post Thumbnail

2016-10-11

Tre enkla tips som gör dina kandidater till ambassadörer

Rekryteringen är i full gång och du har lagt tid på att skapa din jobbannons, välja ut dina slutkandidater och genomfört proffsiga intervjuer. Men glöm inte bort hur viktigt det är att du behandlar dina kandidater rätt.

Varför är det viktigt att ta hand om sina kandidater?

Svaret är enkelt: ditt rykte som arbetsgivare står på spel.

En undersökning1 från rekryteringsföretaget Wise har visat att dåliga kandidatupplevelser leder till att 3 av 10 kandidater inte skulle rekommendera någon att söka jobb på samma företag. Om kandidaterna inte får en positiv upplevelse kommer det förr eller senare leda till att:

 • du inte får in tillräckligt många ansökningar,
 • du får ökade kostnader för att locka kandidater att söka jobb,
 • det riskerar bli kompetensbrist i företaget,
 • och du kan få svårigheter att framgångsrikt driva verksamheten.

Låter det som att vi överdriver lite? Tänk dig i såna fall att en tredjedel av dina kunder inte skulle komma tillbaka och dessutom avråda sina vänner och bekanta från att handla hos dig. Hur skulle det påverka ditt företag?

Många arbetsgivare har redan svårt att hitta kandidater, kanske är du en av dem? Det finns såklart flera anledningar till att det är så men en av dem är just den dåliga kandidatupplevelsen. Som arbetsgivare kan du ju inte påverka vilken erfarenhet jobbsökarna har, eller vilka utbildningar de har gått. Men – det är bara du som kan ge dina kandidater en positiv kandidatupplevelse och det ökar chansen att rätt person söker jobb hos dig.

Orsaker bakom dåliga kandidatupplevelser

Varför ett företag inte tar hand om sina kandidater kan ha olika orsaker, men några av de vanligaste är:

 • Man har inte tänkt på att det är viktigt Det här är nog den vanligaste orsaken, särskilt bland mindre företag. En enkel miss – men också lätt att göra något åt!
 • Man har inte tid Det är lätt att känna att det inte finns tid. Men det är faktiskt en prioriteringsfråga. Man får bestämma sig om det är viktigt att behålla och bygga sitt rykte och hitta en lösning som gör det möjligt, vilket leder till:
 • Det är praktiskt (typ) omöjligt Att ge en positiv kandidatupplevelse när man inte har ett strukturerat sätt att ta emot och hantera sina ansökningar är inte omöjligt – men är inte heller långt ifrån… Att inte tappa bort ansökningar, komma ihåg vem som ansökt, höra av sig i tid eller bara skicka en massa nej-tack mail via Outlook eller Gmail tar tid man inte har. Ett rekryteringsverktyg hjälper dig att ta kontroll över ansökningarna och gör det enklare och roligare att ta hand om dina kandidater.
 • Men vi har så många ansökningar Om du använder ett bra rekryteringsverktyg så är det lika enkelt och snabbt att återkoppla oavsett om du får 5 eller 500 ansökningar.
 • Folk ska vara tacksamma för att vi ger dem jobb Tyvärr är den här attityden inte helt ovanlig. Om du känner igen dig här så behöver du börja med att fråga dig hur den här inställningen har funkat för dig? Har du problem med medarbetare som slutar för fort? Som inte är engagerade på jobbet? Som inte anstränger sig mer än vad de måste? Som snackar skit om dig eller företaget? Förhoppningsvis är det inte så illa, men om du vill göra en positiv förändring så tänk om: genom att respektera dina nuvarande och blivande medarbetare får du respekt tillbaka.

Så förutom att se till att man har rätt förutsättningar att vårda sina kandidater så har vi nedan en list på tre viktiga saker att tänka på för att göra sina kandidater till ambassadörer:

1. Respektera

När sökte du själv jobb senast? Kommer du ihåg hur mycket slit det var att skicka ut sin ansökan? Hur tufft det var att vänta på ett svar som aldrig kom? Om du inte kan relatera – fråga någon i din familj eller bland dina vänner och låt dem berätta. Varje person som sökt jobb hos dig har lagt sin tid, energi och hopp på att just du ska läsa deras ansökan och höra av dig med ett erbjudande.

Ja, en del kandidater är egentligen inte intresserade, kanske söker de bara för att de måste, kanske är deras ansökan riktigt dålig eller så har de inte ens läst annonsen. Men så ser verkligheten ut och det är bättre att acceptera det och behandla alla lika bra än att låta sin frustration gå ut över kandidatupplevelsen.

Så – punkt nummer 1 i listan är att välja att vara tacksam för varje ansökan du fått, oavsett hur “fel” den är för dig.

2. Var tydlig och håll ditt ord

Osäkerheten över vad som händer är en av de vanligaste orsakerna att kandidater hör av sig till en arbetsgivare under processen. Det är också det man går omkring och undrar över.

Var tydlig mot alla kandidater genom att sätta datum för viktiga händelser:

 • när är sista datum för ansökan?
 • när kan de förvänta sig ett svar?

När du börjar intervjua kandidater, så se till att:

 • avsätta en tid för din intervju och se till att ni kan sitta ner ostört
 • om du måste boka om en intervju – gör det i god tid

Se till att planera in ditt rekryteringsarbete i förhand, så att du vet att du hinner med att hålla dina deadlines. Men om du inte hinner med, se till att:

 • informera alla berörda kandidater så snart som möjligt om förseningen och ge dem nytt datum för nästa kontakt

Tja, egentligen inte så mycket annorlunda än hur du skulle behandla en kund.

3. Kommunicera

Äntligen en praktisk punkt! Här har du några enkla tillfällen där du bör kommunicera med dina kandidater:

 • När du får en ansökan Det här är jätteenkelt. Du får en ansökan och du bekräftar till den som skickade den att du tagit emot den. Du kan göra det via mail, telefon eller automatiskt via ditt rekryteringsverktyg.
 • När du bestämt dig för att inte gå vidare med en kandidat Det är aldrig kul att komma med dåliga nyheter, men för en kandidat som väntar på svar är ett nej-tack mycket mer uppskattat än att aldrig få svar. Så se till att informera kandidaten så snart du bestämt dig för att inte gå vidare.
 • Hör av dig oavsett Hinner du inte ta beslut innan utlovat datum? Har du fler intervjuer du måste göra innan du kan återkoppla till kandidater som väntar på svar? Ska du återkoppla till en kandidat men har inget nytt att säga? Hör av dig och berätta det så snart du kan. Det uppskattas.
 • Se till att alla kandidater får en återkoppling Med hundratals ansökningar i högen är det jobbigt att återkoppla till alla, särskilt dem som du kanske inte ens hunnit titta närmare på. Se ändå till att alla kandidater får ett svar. Du kan till exempel vänta tills du anställt din nya medarbetare, och i samband med det skicka ut ett mail till alla som sökt och informera om att jobbet är tillsatt.

När du använder Happyr

Det är enkelt och smidigt att återkoppla till sina kandidater med Happyr. Vi har automatiserat återkopplingen så att:

 • alla kandidater får svar när de skickat in sin ansökan
 • nej-tack mail kan skickas till enskilda kandidater eller direkt till en hel grupp kandidater med några få knapptryck
 • när du rekryterat klart så ser vi till att alla kandidater du inte kontaktat själv får en återkoppling via mail
 • du kan enkelt boka in – och boka om – intervjuer via vår intervjubokningsfunktion