Post Thumbnail

2016-09-13

Tre enkla tips som hjälper dig skriva en bättre jobbannons

Din jobbannons (eller platsannons som den också kallas) är jobbsökarnas första kontakt med dig som arbetsgivare. Det är en chans för dig att skapa intresse för jobbet och för ditt företag. En bra jobbannons kan ge dig många bra kandidater att välja mellan medan en dålig annons riskerar att få dem att strunta i annonsen och leta efter något annat. Därför är det viktigt att annonsen lyfter fram vad som är fantastiskt med just detta jobb och ditt företag, men också innehåller rätt information, är lättläst och tydlig,

Tänk på att annonsens viktigaste uppgift är att få rätt jobbsökare att skicka in sin ansökan! För att det ska göra det måste annonsen:

 • fånga jobbsökarnas uppmärksamhet och skapa intresse för jobbet
 • lyfta fram vad som gör ditt företag speciellt
 • tydligt beskriva arbetsuppgifter, formella krav och anställningsvillkor

För att hjälpa dig skriva bättre jobbannonser har vi skrivit en guide för hur du i tre steg lyfter dina annonser till en helt ny nivå.

1. Fånga uppmärksamhet och skapa intresse

Det är lätt att glömma att jobbannonsen faktiskt är en annons – som ska väcka en lust och intresse hos den som ser den. Tyvärr finns det många tråkiga annonser där ute. Det beror oftast på att arbetsgivaren inte fått med sånt som jobbsökaren vill höra, utan bara skrivit krav och information om jobbet.

En intressant jobbannons behöver inte vara svår att skriva. Det kan räcka med att hitta på en smart rubrik och lyfta fram det som är annorlunda med just det här jobbet. Att också lägga lite tid på att skriva ner några rader om varför jobbsökaren skulle trivas och tycka om att jobba hos dig kan göra hela skillnaden.

Våga skriva en rubrik som sticker ut

Ta ut svängarna lite och ha lite humor. Titeln i annonsen måste inte vara Cafébiträde på Hanssons Kaffe. Det kan vara Cafébiträde med känsla för kaffe eller Cafépersonal som älskar bakverk. Det behöver inte vara världens smartaste rubrik, bara något som sticker ut ur mängden.

Fokusera på jobbupplevelsen

Det är viktigt att de formella kraven kommer med i annonsen. Men använd rätt del av annonsen för det och gör det så att jobbsökarna enkelt förstår om jobbet passar dem. Lägg in de formella kraven som punktlista, som kandidaterna får checka av när de söker jobbet. Där ska du få med de viktiga sakerna, som krav erfarenhet, utbildning, körkort, arbetstider osv. Då kan du istället fokusera jobbeskrivningen på kandidatens jobbupplevelse! Den behöver dessutom inte vara så lång, några få välskrivna rader räcker långt.

När du använder Happyr

Med Happyrs gör-det-själv-annonser får du en färdig annons att utgå ifrån och det är busenkelt att lägga till, ta bort eller ändra innehållet så att annonsen passar just ditt företag. Du kan dessutom ladda upp din logotyp och en snygg bakgrundsbild, så att din annons blir både proffsig och snygg.

Skapa en jobbannons med Happyr

2. Kravprofilen hjälper dig bli tydlig och kortfattad

Det är viktigt att vara tydlig med arbetsuppgifter, formella krav och anställningsvillkor. Att vara otydlig med det skapar missnöje hos dina kandidater och ökar risken att din rekrytering misslyckas. En bra kravprofil hjälper dig att få med rätt information i annonsen men hjälper dig också när du väljer bland dina kandidater.

Att skapa en kravprofil behöver inte ta lång tid. Besvara frågorna nedan så har du enkelt skapat din kravprofil:

Vilka arbetsuppgifter ska personen utföra?

Försök att formulera i några enkla meningar. Du behöver inte få med alla detaljer men se till att det blir tydligt. Exempel på arbetsuppgifter för ett cafébiträde:

 • öppna och stänga caféet
 • duka och torka av bord
 • hantera kassan

Vilka kunskaper, erfarenheter eller egenskaper måste kandidaten ha?

Det är lätt att man lägger till alla möjliga krav, men ju fler krav desto färre kandidater kommer du kunna välja mellan. Lägg bara till sånt som verkligen behövs, t.ex:

 • kassavana
 • B-körkort
 • gymnasiekompetens

Vilken typ av person letar du efter?

Vilka personliga egenskaper tycker du är viktiga? Det kanske är social förmåga, eller uthållighet, en positiv attityd, eller alla tre?

När du använder Happyr

När du skapar en annons med Happyr så har du möjlighet att lägga in både arbetsuppgifter och formella krav som punktlistor. Det blir då enkelt för en kandidat att se om den uppfyller kraven. Dessutom kan du enkelt se i ansökningarna vilka krav kandidaterna uppfyller, utan att behöva leta efter det i deras CV.

Kravprofil med Happyr

Dessutom så analyserar vi varje kandidat du får in och matchar dem efter det jobb du lagt ut. Det hjälper dig att snabbt identifiera vilka kandidater som har bäst potential för jobbet.

3. Lyft fram vad som gör din arbetsplats speciell

Vad har ditt företag att erbjuda? Oavsett om du är ett stort eller litet företag, har du något speciellt att erbjuda. Det kan vara härliga förmåner (gratis mazariner på fredagar!) eller kanske en fantastisk sammanhållning på jobbet? Nyckeln är att skriva något som jobbsökarna fastnar för! Att företaget funnits sedan 70-talet eller att ni vann ett branschpris ingen känner till för fem år sedan är antagligen inte så intressant.

Glöm inte heller att lägga till bilder i din annons! Har du en logga som folk känner igen – lägg absolut till den. Få gärna med en bild på medarbetarna och lyft fram dem på din jobbsida – det är ju dem som kandidaten kommer att få jobba med.


Nu är du redo att komma igång med din jobbannons. Använd gärna checklistan nedan för att inte missa något!

Checklista

 • en bra rubrik
 • en annonstext som fokuserar på jobbupplevelsen
 • en företagsbeskrivning som lyfter fram vad medarbetarna är stolta över
 • en tydlig lista på arbetsuppgifter
 • en tydlig lista på kvalifikationer