Post Thumbnail

2015-05-09

Våga sticka ut i annonstexten

Vi har hört många berätta hur jobbigt det är att skriva sina jobbannonser. Ofta sneglar man på hur andra har skrivit och tar några rader här och där som man känner igen. Resultatet blir en annonstext som pliktskyldigt innehåller allt en annons ska, men som blir lika intressant att läsa som innehållsförteckningen på en mjölkkartong.

Men ibland så vågar någon göra något helt galet och tänka helt utanför boxen. Och det för ett jobb som går ut på att hitta någon som, ”ALDRIG tänker utanför boxen”.

The Nordic Society For Invention and Discovery, (Hidden Revolution AB), som beskriver sig själva som ”ett uppfinningslabb för galen teknik och märkliga uppfinningar” publicerade tidigare i veckan en annons på Platsbanken där de letar efter en ”Glädjedödare”. Ett ovanligt jobb med en minst lika ovanlig annons som även om den innehåller något okonventionella rader som

Eftersom vi är ganska desperata kommer du att få bra villkor

och

[Du] utan problem bokar en resa till Kazakhstan inklusive en yak för att bära
väskorna på tio minuter

är ett fantastiskt exempel på hur man som arbetsgivare kan kombinera en tydlig kravställning med mänsklig värme och humor.

Hur bra är annonsen då? Vi kikar på några viktiga frågor som en jobbannons bör svara på:

Beskriver den vad jobbet går ut på? (Vad ska jag göra på jobbet?)

De söker någon som ska skapa ordning i ett kreativt kaos. Att organisera, styra upp och sätta stopp. Att vara den som vågar säga nej när alla andra säger ja. Att helt enkelt vara en glädjedödare. Från start till slut är rollbeskrivningen en del av varje formulering, utan att vara övertydlig (förutom det där exemplet med yak-bokning i Kazakhstan då…).

Förmedlar den företagets värdegrund? (Vad är mina kollegor för sorts folk?)

Liksom rollbeskrivningen speglas hela annonsen av företagets värdegrund. Formuleringar som ”du får övernatta när du vill i vårt hotellrum” och ”det är ett gäng rätt originella människor som jobbar här” skapar en känsla hos läsaren. Antingen delar man den känslan eller inte. Och är inte det vad värdegrund handlar om, en delad känsla på jobbet?

Är annonsen attraktiv? (Blir jag sugen på att söka jobbet?)

Personligen är jag nog raka motsatsen till kravprofilen, men blir ändå nyfiken. Kanske är det för att jag själv är en kreativ galenpanna. Om annonsen attraherar rätt kandidater vet jag inte heller. Men att en annons från Platsbanken, delas friskt på LinkedIn, visar att det är många fler än jag som tycker den är helt fantastisk. Och att få sådan spridning och marknadsföring betalar företag rejäla pengar för.

Så, med 0 kr i annonseringsbudget har denna arbetsgivare fått mig att inte bara dela deras annons, utan att till och med ta en stund från min lediga tid för att skriva den här texten. Men med en så härlig annons så bjuder jag gärna på det, och hoppas att de hittar den fantastiska ordningsfascist de förtjänar!

Uppdatering: läs gärna vår guide om att skriva en bra jobbannons!

Här kan du läsa hela annonstexten:

Glädjedödare sökes