Skånetrafiken och diskriminering av invandrare

David Johansson David Johansson | | Blogg | Dela på:

För några veckor sedan drog Skånetrafiken igång en starkt uppmärksammad reklamkampanj. På stortavlor, i bussar och reklamutskick presenteras några av deras busschaufförer med namn och bild. En av chaufförerna som visas upp är utbildad arkitekt (ett bristyrke med en arbetslöshet på ynka 0.1%) och händelsevis även invandrare som kör buss sedan en tid.

Många röster på internet blev upprörda över detta och pekade på strukturell diskriminering. Så långt känns situationen förståelig. Att många invandrare eller deras barn inte får samma chans i många rekryteringar är knappast något att ifrågasätta. Så ser det tyvärr ut på arbetsmarknaden.

Men jag blev förvirrad när de som blev mest upprörda riktade sin kritik mot Skånetrafiken, och anklagade dem för att skryta om diskriminering.

Det är inte så svårt att förstå upprördheten hos de personer som identifierar sig med busschauffören ifråga. Det är inte särskilt kul att bli påmind om diskriminering man själv blivit eller riskerar bli utsatt för. Men att kritisera Skånetrafiken är att skjuta budbäraren istället för att fokusera på det egentliga problemet - att det är för enkelt att diskriminera i rekryteringsprocessen.

Skånetrafiken skryter i sin reklam (det gör väl de flesta) men inte om diskriminering - utan om sina medarbetare. Det bara råkar vara så att deras medarbetare har blandad utbildningsbakgrund och många med invandrarbakgrund.

Jämför det med alla klämkäcka employer branding-kampanjer där företagen skiter i att representera sin arbetsplats och istället med någon sorts självklarhet fyller bilderna med ljushyade (ofta unga) personer.

Jag är övertygad om att många känner igen detta från egna arbetsplatser och undrar vad de gjorde åt saken? Vad skulle du själva göra? Höjda din röst? Klaga hos chefen, kommunikationsavdelningen eller VD? Dra igång ett upprop bland medarbetarna?

Det är genom att agera där man själv befinner sig som man kan påverka och skapa förändring. Att slänga ur sig arga inlägg på Facebook eller retweeta någon annans åsikt på Twitter leder bara till mindre dialog.

Saken är den att bristen bland arkitekter är så stor att arkitektbranschen mer än gärna rekryterar personer med utländsk bakgrund - bara de har rätt kompetens. Bland annat har Annika Ahnlund skrivit om det på HR-bloggen och Happyr Society har tillsammans med A-Direkt tagit fram ett helt koncept för att hitta vass kompetens bland nyanlända arkitekter.

Att arkitekten/busschauffören i reklamen faktiskt valde att inte jobba som arkitekt är det få som orkar bry sig om. Men det är många som utnyttjat hans hans namn, bild och livshistoria för att få utlopp för sin egen ilska. Det är själviskt och riktigt oschysst.

Här är några tips på några konstruktiva lösningar för att stävja den strukturella diskrimineringen i arbetslivet:

  1. Vilka fördomar har du själv? Varje fördom du kommer på kan du göra något åt. Kommer du inte på någon så är du antingen ett helgon eller så har du mycket jobb framför dig (hint: du är inte ett helgon).
  2. Hur bemöter du dina egna kollegor och hur värderar du deras kompetens? Har du en tendens koppla ihop dina invandrade kollegors beteenden och förmågor med deras ursprung? Förklarar du Nisses beteende med att han är från Bagarmossen? Nä.
  3. Fråga din HR-avdelning hur de hanterar rekrytering till företaget. Är kraven skrivna på ett sätt som inte exkluderar utländska utbildningar? Publiceras annonser publikt så att alla får chansen att söka? Används anonymiserat urval av kandidater för att undvika diskriminering? Och måste "flytande" svenska betyda att man inte har brytning?
  4. Ta en titt på er hemsida och hur företaget ser ut utåt. Stämmer den överens med vad du ser när du är på jobbet? Om inte - fråga varför!

Avslutningsvis noterar jag att:

David Johansson

David Johansson

Stockholm, Sweden
Dela på